
Uusi vuosi ja samat kujeet, mutta mitä me oikein tehdään?
Kokemäen kaupungin projekti käsittelee nuorten, 15-25 -vuotiaiden syrjäytymisen ehkäisyä. Aihe on vakava, ajankohtainen ja helposti aihetta koskettavan henkilön mielestä leimaava.
Tiiminä meidän onkin tarkoitus löytää aiheeseen ratkaisu, joka toimisi muuallakin kuin Kokemäellä. Ratkaisu, joka kunnioittaisi eikä leimaisi nuoria, jotka ovat jostain syystä pudonneet yhteiskunnan kelkasta enemmän tai vähemmän. Kannatamme tukitoimia, jotka alkaisivat heti lapsen koulutien alussa, ratkaisuja, joiden avulla esimerkiksi kiusaaminen olisi aidosti mahdollista kitkeä minimiin. Kauniit sanat ja kädenpuristukset harvoin auttavat, tarvitaan oikeita ratkaisuja aiheeseen.
Usein juuri kiusaaminen, joka voi olla niin sanallista tai fyysistä tai vain toisen ulkopuolelle jättämistä, jättää lapselle ja nuorelle syvät arvet. Nämä arvet voivat johtaa syrjäytymiseen tai kotiympäristö, joka ei ole kaikkein otollisin nuoren kehitykselle.
Tässä projektissa ei kuitenkaan ole kyse kenenkään syyttämisestä, ei perheen, koulun, tukihenkilöiden tai viranomaisten. Pyrimme keksimään apuvälineitä ja keinoja kehittää yhteistyötä kodin ja koulun välillä, jotta mahdolliset vaikeudet voidaan ratkaista alkuvaiheessa sekä välineitä, joiden avulla nuoret kokisivat tukihenkilöt ja auttavat palvelut vähemmän leimaaviksi ja yksityisyyttä uhkaaviksi.
Tavoitteena onkin luoda jokin tukipalvelukonsepti tai mobiilisovellus nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja nuorten aktivoimiseksi.
Vaikeita ja kipeitä kysymyksiä, mutta toivottavasti keksimme jotain apuvälineitä asian ratkaisuun! Toki haluaisimme ratkaista alusta loppuun koko Suomen mittakaavassa vellovan ongelman, mutta aika ja resurssit ovat rajalliset, joten mennään päivä kerrallaan kohti uusia ideoita ja ratkaisuja.
Palaillaan projektitiimin esittelyn sekä ratkaisujen myötä asiaan!
-Malviina